Per och Stefan, Kulturskolan Karesuando
Per och Stefan, Kulturskolan Karesuando Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.

Kulturskolan i Karesuando repeterar inför fyrspråkig konsert

När skolbussarna egentligen redan gått hemåt stannade ett 20-tal elever vid Kulturskolan kvar på Karesuando skola, för att repetera inför onsdagens konsert. Vår reporter smög sin in i musiksalen och fick så väl smakprov som svar på tal.

Låtarna som framförs under onsdagens vårkonsert i Karesuando är på svenska, finska och samiska - något som speglar kulturen på Sveriges nordligaste kommunala skola. Musiklärare Berith Juuso berättar att det dessutom blir texter på engelska, vilket P4 Norrbotten också får smakprov på, då Per och Stefan - som går i årskurs 4 respektive 3 - framför Wind of Change.

- Men vi är inte riktigt lika bra som Scorpions, konstaterar Per.

Kompisen Stefan ger svar på tal till undertecknad då jag försöker peppa alla att vara med i P4 Norrbottens friskvårdssatsning Radioaktiv.

- Det är väl något farligt, säger Stefan och har förstås rätt när det handlar om radioaktiv strålning.

Men Radioaktiv i P4 handlar om laddning på ett helt annat sätt och när skolbarnen får höra vad det handlar om är de lika entusiastiska som sin idrottslärare Hans Tuoremaa och lovar att ställa upp och gå ut och promenera den 3 juni.

Och förresten synar jag om Scorpions är bättre än Per och Stefan. Lyssna själva!

Mer om Kiruna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".