Gruvområdet i Kaunisvaara. Foto: Pekka Kenttälä/Sveriges Radio
Gruvområdet i Kaunisvaara. Foto: Pekka Kenttälä/Sveriges Radio

Anrikningsverket blir kvar i Kaunisvaara

Bert Nordberg, delägare: Vi har bestämt oss för att vi tror tillräckligt mycket på det här
2:07 min

Konsortiet Abecede som äger anrikningsverket i Kaunisvaara har ändrat sina planer. Istället för att sälja verket tänker ägarna nu behålla det med förhoppningen att gruvdriften ska starta igen.

– Som vi driver det nu så driver vi det i så kallad malpåse så att vi håller det i skick, säger Bert Nordberg, en av Abecedes delägare.

– Vi har bestämt oss för att vi tror tillräckligt mycket på det här för att satsa de pengar som krävs för att hålla grejerna i skick för en uppstart.

Abecede köpte anrikningsverket av Northlands konkursbo för 50 miljoner kronor förra sommaren. Mångmiljonärerna som låg bakom köpet hoppades få igång anrikning inom det närmaste halvåret, antingen med malm från Kaunisvaara eller från LKAB:s gruvor.

Men när det inte lyckats i januari bestämde sig bolaget för att försöka sälja anrikningsverket, ett beslut som nu alltså ändrats:

– Ja, vi tittade på det och hade intressenter. Vi kunde sälja det som skrot och få betalt per ton och det var någon intressent som var uppe och tittade och funderade på att flytta anrikningsverket till en annan gruva.

– Men detta var ju inte vår ambition, den var ju att få igång verket och skapa arbetstillfällen uppe i Tornedalen och vi har jobbat hårt för det. Så när vi diskuterat det så gick vi tillbaka till den ambitionen och sade att, nej, vi tittar på kostnader för att hålla igång det och förhandlar med olika leverantörer så att vi kan få kostnaderna på en rimlig nivå per månad för att hålla det i malpåse.

– Och det tycker vi att vi har fått och därför har vi beslutat att göra så, och vi har inte satt någon tidsgräns.

En faktor som gör att Abecedes ägare tror på en nystart för gruvan är att stålpriserna stigit med 30 procent de senaste tre månaderna, säger Bert Nordberg.

Men när anrikningsverket kan börja användas igen vill han inte sia om.

– Nej, det vet jag inte, ni har ju LKAB däruppe och de har väl inte hemlighållit hur jobbigt det är just nu med råvarupriserna och så vidare så jag vet inte hur lång tid det kan ta.

Relaterat

Mer om Pajala

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".