Per-Arne Malmberg. foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Per-Arne Malmberg på Skogsstyrelsen i Kalix kollar om det finns några granbarkborrar i fällorna. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
Anna-Märta Henriksson. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Skogsägaren Anna-Märta Henriksson från Kalix hoppas att hon slipper granbarkborren. Foto: Beatrice Karlsson/SverigesRadio.

Granbarkborrarna är tidiga i år - ökad risk för skogsskador

Anna-Märta Henriksson: "Jag hoppas att jag inte drabbas av skadeinsekten"
1:49 min

Nu har Skogsstyrelsen inlett den årliga övervakningen av granbarkborrens svärmning runt om i landet. Aldrig förr har svärmningen startat så tidigt i Norrbotten, vilket kan leda till en lång säsong av granbarkborren och stor skaderisk.

I år har granbarkborrens svärmning börjat samtidigt i hela landet.

– Att svärmningen har kommit igång så tidigt i Norrbotten har jag inte varit med om förr, så det kan vara bra om man har lite extra koll på sin skog, säger Gunnar Isacsson, insektsexpert på Skogsstyrelsen.

Varje år kartlägger Skogsstyrelsen granbarkborrens svärmning runt om i landet för att förhindra massangrepp på skogen. Fällor har placerats ut från Kalix i norr till Ljungby i söder och aldrig för har granbarkborrens svärmning dragit i gång så tidigt i Norrbotten. Per-Arne Malmberg på Skogsstyrelsen i Kalix kollar de tre fällorna en gång i veckan.

– Granbarkborren är bara några millimeter och lockas till färskt virke. Den borrar in sig mellan bark och ved och där lägger den ägg. Är de jättemånga granbarkborrar så kan de döda stående träd, säger han.

Virke som avverkats innan svärmningen ska fraktas till industrin innan den 15 juli för att förhindra massangrepp på skogen, men för övrigt så tror inte Per-Arne att den tidiga svärmningen ska leda till några större angrepp på skogen i länet.

– Jag har svårt att tro att det ska bli några större problem, säger han.

Skogsägaren Anna-Märta Henriksson från Kalix hoppas att granbarkborren håller sig borta från hennes skog.

– Granbarkborren är en skadeinsekt man ska vara rädd för. Vad jag vet så har jag aldrig drabbats av den, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".