Stefan Sydberg (M), andre vice ordförande i Kirunas kommunstyrelse.
Stefan Sydberg (M), andre vice ordförande i Kirunas kommunstyrelse. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio

Nu finns en detaljerad plan för nya Kiruna

Stefan Sydberg (M): För att vinna tid
0:58 min

Arbetet med att ta fram detaljplaner för Kirunas nya stadskärna pågår och nu finns det en tidsplan för de olika delarna av den nya stan.

Kommunstyrelsen tog det här beslutet i måndags.

– Vi fattade ett beslut som ger tjänstemännen lite större handlingsfrihet att kunna vinna tid. Så att man vet den politiska inriktningen för vilka områden som ska prioriteras först så att detaljplanerna hinner bli klara i tid, säger Stefan Sydberg (M), kommunstyrelsens andre vice ordförande.

Enligt tidsplanen ska detaljplanen för torget och handelsgatan snart vara godkänd. Sedan finns det närliggande områden där detaljplanerna väntas bli klara under 2017 och 2018.

Tidsplanen har tagits fram i samråd med Tekniska verken och gruvbolaget LKAB. Enligt kommunledningen är det viktigt att kunna presentera för byggföretagen hur området planeras att byggas ut.

– Det tar tid att ta fram detaljplaner och vi får inte hamna i en situation där vi har byggare som vill bygga men där detaljplaner inte är klara. Därför fattade vi det här inriktningsbeslutet, säger Stefan Sydberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".