Lars Blomqvist, Rickard Wennström, Dan Bergman från Ragges
Lars Blomqvist, Rickard Wennström och Dan Bergman tre av medlemmarna i Ragges som nu slutar med spelandet. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio

Ragges lägger instrumenten på hyllan efter drygt 50 år

Bandet har en koppling till ABBA
2:46 min

I helgen spelar Ragges från Luleå sina sista spelningar, ikväll i Malmberget och i morgon i Luleå. Efter drygt 50 år är det färdigspelat.

Bandet har genom åren haft många olika bandmedlemmar, men Rickard Wennström och Lars Blomqvist har varit med från första början. Dan Bergman kom med i bandet i slutet av -60 talet och säger själv att han räknas som nykomling. 

Under -60 och -70 talet gjorde Ragges otaliga spelningar och många av de gjordes i Norge där de var populära. 

− Vi spelade i Norge en månad varje sommar, berättar Lars Blomqvist. 

Många skivor har det blivit genom åren men hur många skivor som sålts har bandet inga uppgifter om. Inte heller hur många bandmedlemmar som spelat med Ragges har de någon aning om. Men trion som besökte P4 Norrbotten har alla varit med sedan 60-talet.

Med så många år tillsammans finns det förstås många händelser att berätta om, en sådan är att Michael B Tretow som blev känd som ABBA:s ljudtekniker, spelade in deras första skiva med låten Make me love 1966.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".