Björn Nilsson
1 av 2
Björn Nilsson från Luleå tycker att alla ska använda flytväst. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
Lisa Ståhl. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Lisa Ståhl från Luleå brukar inte använda flytväst. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.

Män är överrepresenterade i drunkningsolyckor

Aners Wernesten på Svenska Livräddningssällskapet: "Många män tror att de är stålmän"
1:43 min

Norrbotten är en av de län i landet med flest drunkningsolyckor per 100 000 invånare. Orsaken är att de norrbottniska männen är dåliga på att använda sig av flytväst.

Under förra året var det tre personer som omkom i drunkningsolyckor i Norrbotten. Av alla drunkningsolyckor i länet utgörs de flesta av fritidsbåtsolyckor och det är framför allt män över 50 år som inte bär flytväst som drunknar. Det visar en analys från Transportstyrelsen och Svenska Livräddningssällskapet

– Problemet är att många män tror att de är stålmän, men hamnar man i kallt vatten är det väldigt bra att ha flytväst på sig, säger Anders Wernesten som jobbar med vattensäkerhet på Svenska Livräddningssällskapet.

I Sverige omkommer i genomsnitt 30 personer per år i fritidsbåtsolyckor och av dem är 28 män.

– De flesta som drunknar gör det i små sjöar. Om man hade använt flytväst så hade åtminstone 6 av 10 av de drunknade troligtvis klarat sig, säger Anders Wernesten.

En som använder sig av flytväst och är över 50 år är Björn Nilsson från Luleå.

– Jag använder alltid flytväst och det borde alla göra, säger han.

Men Lisa Ståhl från Luleå slarvar med flytvästen.

– Jag tänker att om jag ramlar i vattnet så är det inga problem för att jag kan simma. Nu när man hör hur många som drunknar måste jag nog börja använda flytväst, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".