Peter Eriksson (MP) på presskonferensen där han presenterades som ny minister i regeringen.
Peter Eriksson (MP) på presskonferensen där han presenterades som ny minister i regeringen. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Peter Eriksson ny minister – vill bygga ”vackra bostadsområden”

Peter Eriksson: Vill nå uppgörelse med oppostitionen
1:47 min

Miljöpartisten Peter Eriksson från Kalix lämnar uppdraget som EU-parlamentariker i Bryssel och blir ny bostads- och digitaliseringsminister i regeringen.

Lista: Här är Sveriges nya regering

Det blir tre nya namn i regeringen. Det presenterade statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens på tisdagen.

De nya ministrarna är Peter Eriksson (MP), Karolina Skog (MP) och Ann Linde (S). Därtill fördelar statsministern om flera uppdrag inom regeringen.
Framtidsminister Kristina Persson (S) lämnar regeringen.

Peter Eriksson (MP) från Kalix, där han varit kommunalråd, blir ny bostads- och digitaliseringsminister.  

– Peter Eriksson är en av Miljöpartiets mest rutinerade och erfarna politiker som jag känner som en samarbetsinriktad person med båda fötterna på jorden, säger Löfven.  

– Tillsammans kommer jag och Peter Eriksson kalla till oss representanter för bostadssektorn för att se vilka hinder som finns för byggandet, säger Löfven. 

Peter Eriksson, 57 år, var språkrör för Miljöpartiet 2002-2011 tillsammans med Maria Wetterstrand, och riksdagsledamot 1994-1998 och 2002-2014. Eriksson valdes till ordförande för konstitutionsutskottet efter valet 2010. Han valdes in i Europarlamentet 2014. 

Själv tror han sig ha bra förutsättningar för att klara sitt nya jobb med sin bakgrund som kommunalråd, ordförande i ett litet bostadsbolag och som EU-parlamentariker.

– Staten har en viktig roll som partner till kommunerna, men också för att göra det enklare och snabbare att bygga fler och bra bostäder, att bygga bostadsområden som är vackra där människor kan känna sig stolta över att leva i, säger Eriksson.

– Huvuduppgiften för mig just nu och den närmaste tiden är att få ett bra resultat och en uppgörelse i de pågående förhandlingarna med oppositionen. Det är kanske den avgörande frågan under den här mandatperioden för att vi ska klara utmaningen på bostadsområdet.

Relaterat

Mer om Kalix

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".