Thomas Olofsson (L), Anette Asplund (KD) och Niklas Nordström (S).
1 av 4
Thomas Olofsson (L), Anette Asplund (KD) och Niklas Nordström (S). Montage: Sveriges Radio. Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Thomas Olofsson (FP). Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
2 av 4
"Vi kommer kanske att skriva ett uppdrag till revisorerna att ta upp det när vi har dialog med dem", säger Thomas Olofsson (L). Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Anette Asplund (KD) gruppledare Luleå. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
3 av 4
"Jag tycker att det här är fel, så får man inte göra", säger Anette Asplund (KD). Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio
Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S). Foto: Anders Prammefors/Sveriges Radio.
4 av 4
"Jag måste säga att oppositionen i Luleå är ju väldigt barnsliga", säger Niklas Nordström (S). Foto: Anders Prammefors/Sveriges Radio
P4 Norrbotten granskar

Efter avslöjandet: Oppositionen kritiserar Niklas Nordström

1:45 min

Kommunalrådet Niklas Nordström (S) får kritik efter avslöjandet att en PR-kompis till honom anlitats i strid mot Luleå kommuns inköpsregler.

– Det är givetvis allvarligt att man kringgår konkurrensen och en upphandling. Framför allt när det finns en relation till, i det här fallet, Luleå kommun, säger Thomas Olofsson (L), gruppledare.

Hans parti överväger att be kommunens revisorer titta på turerna i Luleå kommuns samarbete med Austin i Texas.

– Vi kommer i alla fall att ha ögonen öppna så att det inte händer fler gånger. Vi kommer kanske att skriva ett uppdrag till revisorerna att ta upp det när vi har dialog med dem. Det här är kanske något som de borde titta på, säger Olofsson.

Även Anette Asplund (KD) är kritisk.

– Hur kan Niklas veta att de här är de bästa? Det kan finnas någon i Norrbotten som är bättre än hans kompisar. Jag tycker att det här är fel, så får man inte göra, säger hon.

Niklas Nordström avfärdar kritiken.

– Jag måste säga att oppositionen i Luleå är ju väldigt barnsliga. Om man gör det till ett problem att ett kommunalråd i Luleå har nationella och internationella kontakter, då är man väldigt fel ute, säger Nordström.

Miljöpartiets gruppledare Jan Nyberg anser att reglerna om konkurrensutsättning ska följas, så att det inte kan uppstå misstankar om att specifika leverantörer felaktigt gynnas.

– Det händer ju att folk känner varandra men desto viktigare är det då att upphandlingen sker enligt reglerna. Och det är precis vad tillväxtkontoret har sagt i efterhand att man borde ha gjort, säger Jan Nyberg.

Niklas Nordström anser att det är felaktigt att göra kopplingen mellan hans vänskapsrelationer och det brott mot inköpsreglerna som skedde på tillväxtkontoret. Det trots att P4 Norrbotten kunnat visa att det var just Nordström som tog med sig sin vän från PR-branschen in i samarbetet mellan Luleå kommun och Austin.

– Det är inte vi politiker som gör den här typen av inköp och upphandlingar, utan det är de som är tjänstemän. Att försöka koppla ihop min person med beslut som tjänstemän tar på egen hand är ett ganska fult sätt. Jag är väldigt trygg i att vi har ett väldigt bra samarbete, ett framgångsrikt samarbete med Austin, som till stor del hänger på att jag har de här kontakterna. Vi har kunnat använda dem för Luleås bästa på ett sätt som ingen annan kommun i Sverige har gjort. Luleå sticker ut som ett väldigt positivt exempel, säger Nordström.

Centerpartiets gruppledare Carola Lidén menar att reglerna för inköp ska följas i alla lägen.

– När det gäller upphandlingsreglerna och strukturen i kommunen så anser vi att det ska följas, oavsett vilket ärende det handlar om, säger hon.

Erland Nilsson, Landsbygdspartiet oberoende, menar däremot att det i en byråkrati händer att politiker och tjänstemän enstaka gånger måste "gena i kurvorna" för att få fart på utvecklingen.

– Jag tycker inte att det här är någon kioskvältare, säger Nilsson.

Niklas Nordström bemöter även kritik från gruppledarna i Vänsterpartiet och Rättvisepartiet socialisterna. Det hör du i ett separat inslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista