Peter Eriksson (MP) Foto: Fredrik Persson/TT
Peter Eriksson (MP). Foto: Fredrik Persson/TT

Peter Eriksson ny minister: ”Jag är ödmjuk och stolt”

Därför tackade han ja
2:26 min

Miljöpartisten Peter Eriksson från Kalix lämnar uppdraget som EU-parlamentariker i Bryssel och blir ny bostads- och digitaliseringsminister i regeringen.

Han är född 1958 i Tranås. Han var språkrör för MP 2002 till 2011 tillsammans med Maria Wetterstrand. 

Nu blir han bostads- och digitaliseringsminister och tror att han har bra förutsättningar för att klara sitt nya jobb med sin bakgrund som kommunalråd, ordförande i ett litet bostadsbolag och som EU-parlamentariker.

- Staten har en viktig roll som partner till kommunerna, men också för att göra det enklare och snabbare att bygga fler och bra bostäder, att bygga bostadsområden som är vackra där människor kan känna sig stolta över att leva i, säger Eriksson.

- Huvuduppgiften för mig just nu och den närmaste tiden är att få ett bra resultat och en uppgörelse i de pågående förhandlingarna med oppositionen. Det är kanske den avgörande frågan under den här mandatperioden för att vi ska klara utmaningen på bostadsområdet.

Han var riksdagsledamot 1994 till 1998 och 2002 till 2014. 2014 blev Peter Eriksson invald i EU-parlamentet där han är ledamot i EU-parlamentets utskott för industri forskning och energi, ITRE. 

– Jag är ödmjuk och stolt att leda det här arbetet de närmaste åren, säger Peter Eriksson.

– Min erfarenhet från alltifrån att vara kommunalråd och ordförande i ett litet bostadsbolag till det europeiska perspektivet, kan vara viktigt i mitt kommande arbete, säger Peter Eriksson.

Peter Erikssons plats i Europaparlamentet övertas av Jakop Dalunde, som idag är ersättare i riksdagen för Åsa Romson. Hon har tidigare sagt att hon återvänder till riksdagen.

Relaterat

Mer om Kalix

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".