Ett tåg passerar Abisko i Kiruna kommun.
Ett tåg passerar Abisko i Kiruna kommun. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Nattågen kan bli färre

Olle Isberg: Det går inte
1:31 min

Det är inte klart hur nattågstrafiken till övre Norrland ska se ut efter 2018. Antingen fortsätter trafiken som idag eller så minskas den.

Trafikverket har ett avtal om nattågstrafik mellan Stockholm och övre Norrland fram till december 2018. Myndigheten har tittat på hur trafiken ska se ut efter det.

Utredningen pekar ut tre förslag. Ett är att fortsätta med dagens utbud med två tåg i vardera riktning per dygn.

Ett annat alternativ är att trafikera med ett tåg i vardera riktning per dygn.

Det tredje förslaget innebär två tåg per dygn under högsäsong och ett tåg under lågsäsong.

Olle Isberg, ägare till fjällanläggningarna i Riksgränsen och Björkliden, vill inte se färre nattåg.

– Man får komma ihåg att Sverige är ett väldigt avlångt land. Den här verksamheten vi bedriver är extremt beroende av goda kommunikationer. Slår man undan benen för oss, avseende kommunikationer, går det faktiskt inte, säger han.

I ett väntrum på perrongen i Abisko sitter göteborgaren Dan Eriksson med sin ryggsäck. Han har åkt nattåget till fjällen många gånger.

– Spontant så tycker jag att det låter som ett förnuftigt förslag att dra ner på trafiken under lågsäsong. Det hade jag nästan räknat med att man skulle komma med det förslaget, säger han.

Trafikverkets utredning är nu ute på remiss. Beslut tas i oktober 2016.

Enligt Trafikverket är statens kostnad för trafiken drygt 100 miljoner kronor per år och det motsvarar en tredjedel av omsättningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".