Emanuel Kunda.
Emanuel Kunda. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.

Emanuel Kunda hyllar sin mamma i P4: Hon har hållit ihop oss

Emanuel Kunda om sin mamma och sina syskon
3:58 min

Veckans fredagsgäst i P4 Norrbotten är rörmokaren vars devis är music is life. Och musik är verkligen livet för Emanuel Kunda, som är både storebror och lillebror i en stor syskonskara.

Repertoaren är bred. Efter att ha fyllt stora salen i Kulturens hus i Luleå är det många som känner honom som skönsjungande och kostymklädd, tillsammans med syskon som även de har guld i strupen och som är lika hemma med såväl klassiska svenska julpsalmer som mer suggestiva rytmer som avslöjar deras ursprung.

Men för andra är Emanuel Kunda mer bekant som sångare och den coola killen i hatt, i Norrbottens kanske mest kända reggae-band.

Men vilken musikalisk genre det än handlar om, så svänger det. På ett positivt sätt.

Även hans liv har inneburit tvära svängningar, på ett mer smärtsamt sätt. 2008 kom han tillsammans med sina syskon som kvotflykting till Sverige, efter det att hans far fängslats och familjens liv var i fara.

De tvingades fly från sitt hemland Kongo-Kinshasa och har skapat ett nytt liv i Sverige, Luleå kommun och kanske framför allt lilla Råneå.

Emanuel Kunda är fredagsgäst i P4 Norrbotten 27/5 - här kan du lyssna på hela intervjun (tom 160626)

Mer om Luleå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".