Skiss på Sametingets parlamentsbyggnad.
Skiss på Sametingets parlamentsbyggnad. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Flera av partiledarna i Sametinget är positiva till Jokkmokks förslag

Skogssamernas Jan Rannerud: Det låter som ett bra alternativ
1:46 min

I veckan kom Jokkmokks kommun med erbjudandet om att bygga och finansiera en parlamentsbyggnad åt Sametinget. Flera av partiledarna i Sametinget ställer sig positiva till förslaget.

Vad tycker du? Var ska parlamentsbyggnaden ligga? Gå in och rösta på Sameradion & SVT Sápmis webbsida.

Förslaget från Jokkmokks kommun förvånade Kirunas kommunledning, som redan är i full gång med planeringen för ett parlament. Men bland politikerna i Sametinget är man försiktigt positiva till förslaget.

 – Det låter som ett bra alternativ, men problemet är att vi redan har tagit ett beslut. Jag vet inte om sametinget kan ändra på beslutet, säger Jan Rannerud, partiledare i Vuovdega/Skogssamerna.

Han tror att Jokkmokk kommuns agerande kan göra att det går fortare att få en parlamentsbyggnad.

Även Ingrid Inga, partiledare för Samelandspartiet, är positivt till att Jokkmokks kommun kommer med det här erbjudandet.

 – Processen i Kiruna tar alldeles för lång tid för att vi har ingen slutpunkt när man kommer i gång med byggandet i Kiruna, och Sametinget behöver en parlamentsbyggnad, säger hon.

Stefan Mikaelsson som är en av två vägvisare i partiet Min Geaidnu och också Sametingets ordförande tycker det är positivt när man från svenska samhället och svenska kommuner agerar och föreslår saker som detta. Samtidigt hoppas att den finansiering som erbjuds är reell.

 – Det var en överraskning och en positiv sådan och då hoppas man ju att det blir en sådan parlamentsbyggnad som sametings ledamöterna vill ha. Det är klart att har man tomt och finansiering då är det betydligt lättare att börja bygga, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".