Mats Lindell, handläggare för tillväxt och infrastruktur vid länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio
Mats Lindell, handläggare för tillväxt och infrastruktur vid länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.

Miljoner ska få asylsökande ut i arbetslivet

Mats Lindell vid länsstyrelsen: Vi tar tillvara på asylsökandes kompetenser
1:46 min

Nu har länsstyrelsen i Norrbotten beviljats drygt fem miljoner kronor från Europeiska Asyl- migrations- och integrationsfonden. Pengarna ska användas till att utveckla flyktingmottagandet så att asylsökande snabbare kommer ut i arbetslivet.

Projektet, som kommer att pågå under tre års tid, medfinansieras av länsstyrelsen i Norrbotten och Norrbottens läns landsting med vardera 875 000 kronor.

Projektet uppgår därmed till totalt 7 miljoner kronor.

– Det här innebär att vi kommer att kunna ta tillvara på den kompetens som de asylsökande har. Vi kommer även kunna erbjuda en basutbildning till de som jobbar med flyktingmottagandet i Norrbotten. Projektet drar igång den första juli, säger Mats Lindell, handläggare för tillväxt - och infrastruktur vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Totalt kommer 3000 asylsökande att ingå i projektets kompetensinvetering och 1500 personer som jobbar med flyktingmottagandet i Norrbotten kommer att erbjudas en basutbildning med målet att fler asylsökande kommer in på arbetsmarknaden.

– Projektet genomförs i nära samverkan med bland annat Arbetsförmedlingen och Migrationsverket och vi har tillsammans insett vilka insatser som måste göras i Norrbotten när det gäller integration och tillväxt, säger Mats Lindell, handläggare för tillväxt - och infrastruktur vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".