Tobias Baudin, vice ordförande i LO och tidigare Kommunals vice ordförande, efter att ha valts vtill ny förbundsordförande under fackförbundet Kommunala kongress i Folkets hus i Stockholm.
1 av 2
Tobias Baudin, vice ordförande i LO och tidigare Kommunals vice ordförande, efter att ha valts vtill ny förbundsordförande under fackförbundet Kommunala kongress i Folkets hus i Stockholm. Foto: Marcus Ericsson/TT
Inför valet av ny förbundsordförande under fackförbundet Kommunala kongress i Folkets hus i Stockholm.
2 av 2
Inför valet av ny förbundsordförande under fackförbundet Kommunala kongress i Folkets hus i Stockholm. Foto: Marcus Ericsson/TT

Tobias Baudin blir ny ordförande för Kommunal

Tobias Baudin: Jag är stolt men ödmjuk inför jobbet som väntar
1:01 min

Tobias Baudin väljs till efterträdare till avgående ordföranden Annelie Nordström. Han vann med rösterna 118-86 mot Berit Müllerström.
Den största utmaningen för den nya ordföranden blir att vinna tillbaka förtroendet bland medlemmarna efter vårens skandaler. 

– Jag är stolt och glad men väldigt ödmjuk för det jobb som väntar, säger Tobias Baudin till Ekot.

• Vad är det för jobb?

– Det är så klart att återupprätta förtroendet, vi ska se till att bli ett fackförbund som växer igen och så ska vi ut och ta kampen och se till att vi kan förändra villkoren på medlemmarnas arbetsplatser, säger Tobias Baudin.

Tre kandidater tävlade om posten: Berit Müllerström, Tobias Baudin och Veronica Lindholm. Under onsdagen meddelade dock Veronica Lindholm att hon hoppar av som kandidat att efterträda Annelie Nordström som ordförande för fackförbundet Kommunal.

Valberedningen föreslog i går Berit Müllerström som ny Kommunalbas, men Veronica Lindholm ställer sig däremot bakom Müllerströms konkurrent Tobias Baudin.

Tobias Baudin är avgående 1:e vice ordförande i LO är maskinist med lång bakgrund som förtroendevald i Kommunal. 

– Jag tror att det är rätt uppenbart för alla att det har funnits den här strukturen och kanske kulturen också som har gjort det lätt för vissa personer att köra sitt eget race. Därför måste man se över organisationen centralt så att det här inte ska kunna hända igen, säger han. 

Baudin vill se över regelverk och se till att de följs. 

– Det måste vi göra för att kunna värva tillbaka de medlemmar som har lämnat men också öka igen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".