Violett guldvinge
Violett guldvinge Foto: Caroline Sandgren

Håll utkik efter violett guldvinge

Linda Johansson: Fjärilen är hotad
1:27 min

Länsstyrelsen vill ha hjälp med att kartlägga en den utrotningshotade fjärilen violett guldvinge. 

Kartläggningen görs för att arten ska överleva och för att göra det vill länsstyrelsen i Norrbotten ha hjälp av allmänheten. 

− Det finns många naturintresserade i Norrbotten så jag skulle vilja ha hjälp med att de håller utkik, säger Linda Johansson på naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen i Norrbotten.  

Fjärilen är liten men ganska lätt att känna igen. Den är ca 25 mm mellan vingspetsarna och har bruna till violetta vingar med inslag av orange. Violetta guldvingar flyger helst i soligt väder då det är störst chans att få syn på dem. De lever i fuktiga, ogödslade ängs- och betesmarker och i rikkärr. Särskilt viktig är växten ormrot eftersom fjärilarna lägger sina ägg på undersidan av ormrotens blad. 

Violett guldvinge är i likhet med många andra arter hotade på grund av att äldre tiders kulturlandskap växt igen eller odlats upp. Därför har fjärilen har minskat kraftigt de senaste årtiondena. Sedan 1971 och fram till idag finns mindre än 10 kända fynd från länet. Idag är violett guldvinge klassad som starkt hotad i den nationella rödlistan.

Om man ser en violett guldvinge vill länsstyrelsen att man rapporterar till de på e-postadressen: violettguldvinge@lansstyrelsen.se Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".