Nyanlända kan få gå före i bostadskön

1:53 min

En lagändring tvingar kommunerna att skaffa bostäder till ett visst antal nyanlända som fått permanent uppehållstillstånd. För att klara det föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott i Luleå att en del av dem ska få gå före i Lulebos bostadskö.

– De här lägenheterna som frigörs har vi varit tydliga med att en del av dem ska vi använda för att ge dem som kommer till Luleå en bra start, säger Yvonne Stålnacke, socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå.

Vad säger du till dem som stått länge i bostadskön och är nära att få en lägenhet och som nu kanske får se den gå till en nyanländ?

– Att det är viktigt att de som kommer till Luleå får en god start.

En lagändring vid årsskiftet tvingar kommunerna i landet att skaffa bostäder åt personer som fått permanent uppehållstillstånd.

För Luleås del handlar det om 248 personer under 2016 och en del av lösningen förelås alltså bli att ge en del av dem förtur till lägenheter hos Lulebo, kommunens bostadsbolag.

Som mest ska det få handla om en fjärdedel av lägenheterna som blir lediga i månaden, ungefär ett tiotal.

Landsbygdspartiet och moderaterna är emot förslaget, de vill hitta andra lösningar och tycker det är problematiskt att låta någon gå före i bostadskön.

– Ja, det kan det vara om det uppfattas som ett problem, men vi ser det inte som ett problem, säger Yvonne Stålnacke

Men de som står i kön kanske tycker det?

– Ja. Samtidigt är det så att vi behöver fler lulebor för att kunna utföra det uppdrag vi har. Det kanske är så att någon av de som kommer att jobba som lärare i våra skolor eller som undersköterska på våra boenden och det behöver vi för att säkra välfärden framåt.

Kommunstyrelsens arbetsutskott ställde sig i dag också bakom en avsiktsförklaring tillsammans med Migrationsverket som bland annat kommer att leda till att Luleå får fler bostäder.

– Egentligen innebär det att vi kommer överens med Migrationsverket om att bygga ytterligare bostäder som de hyr under sex år, och sedan övergår det till ett vanligt bostadsbestånd. Och det är en väldigt bra överenskommelse som ett antal kommuner kan göra med Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista