Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC)
Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC) Foto: Sjöfartsverket

Nytt hjälpmedel för att hitta vilsna och folk i sjönöd

1:56 min

Alla smarta mobiltelefoner med GPS-mottagare kan fungera som en nödsändare. På några minuter kan larmcentraler få svar var den nödställde befinner sig.

Med hjälp av det nya systemet kallat CARL, som står för; Call And Rescue Link, har larmoperatörerna fått ett nytt effektivt sätt att hitta nödställda.

Om någon slår larm och inte är säker var han befinner sig. Har den nödställde då en modern mobiltelefon, så kallad smartphone, så skickar operatören en länk till telefonen som den nödställde klickar på.

– Då får vi upp positionen på telefonen på våra datorer, så kan vi tala om för räddningsresurser var den nödställde finns, säger Christer Ekeroth jobbar på Sjö- och flygräddningscentralen.

Är det här något som kommer att hjälpa sjöräddningsuppdragen i framtiden?

– Definitivt! Det har redan gjort det.

Men det är inte bara inom sjöräddningen som det nya systemet att hitta människor används. Folk som är vilsna eller på annat sätt behöver undsättning kan nu hjälpas av systemet.

– Polisen vänder sig till oss för att spåra personer som gått vilse eller på annat sätt behöver hjälp, säger Christer Ekeroth.

Redan nu ser man på Sjö- och flygräddningen att systemet gör att räddningsresurser snabbare kan nå nödställda och därför används flitigt av larmoperatörerna.

– Vi har använt det ett par gånger bara på några dagar. Skillnaden är att vi direkt får veta var den utsatte befinner sig och skillnaden kan vara en skillnad på flera timmar, är vädret dåligt kan det vara avgörande för utgången, säger Christer Ekeroth.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista