Lars Gyllenhaal utanför tyskmagasinen i Karlsvik. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.
Lars Gyllenhaal utanför tyskmagasinen i Karlsvik. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.

Branden har betydelse för hela den svenska kulturhistorien

3:10 min

De så kallade tyskmagsinen i Karlshäll utanför Luleå och som användes av tyskarna under andra världskriget har totalförstörts i en brand under midsommardagens morgon. Författaren Lars Gyllenhaal blir starkt berörd när han tar emot nyheten.

De så kallade tyskmagsinen i Karlshäll utanför Luleå och som användes av tyskarna under andra världskriget har totalförstörts i en brand under midsommardagens morgon.

Redan när Räddningstjänsten fick in larmet kl 06 handlade det om en fullt utvecklad brand och brandröken kunde ses ända till stan. Räddningstjänsten fick snabbt fokusera sig på att förhindra en spridning av branden, för byggnaderna gick inte att rädda.

Det går ännu inte att säga något om brandorsaken.

Författaren Lars Gyllenhaal blir starkt berörd när han tar emot nyheten.

– Det är dramatiskt. Det känns starkt. Det här är den största lämningen som finns av tysk närvaro i Sverige under andra världskriget, som nu har brunnit ner.

Enligt Lars Gyllenhaal var de nu nedbrunna magasinen inte bara en påminnelse om tyskarna, utan även om de 25 000 ryska krigsfångar som var i Luleå tillfälligt sommaren 1945.

Samtidigt konstaterar han att det är 75 år sedan midsommarkrisen, då den svenska regeringen gick tyskarna till mötes.

Även Malmbanans vänner som hade verksamhet och ett tågset i de nu nedbrunna magasinen kommer att påverkas av det som nu hänt.

– Det här är ett stort slag för Malmbanans vänner och alla järnvägsintresserade i landet. Jag sörjer med de, då deras tågset och annat nu gått upp i rök. Jag hoppas att alla som är intresserade kanske nu hjälper till, säger Lars Gyllenhaal.

Tyskarna hade ett dussintal förråd i och utanför Luleå under andra världskriget, men de nu nedbrunna magasinen var de enskilt största.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista