IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe tycker att mer resurser för läggas på arbetsmiljösäkerhet.
1 av 2
IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe tycker att mer resurser för läggas på arbetsmiljösäkerhet. Foto: Tobias Öhgren/Sveriges Radio
Nadja Nukin på Arbetsmiljöverket har märkt att många saknar skyddsombud.
2 av 2
Nadja Nukin på Arbetsmiljöverket har märkt att många saknar skyddsombud. Foto: Tobias Öhgren/Sveriges Radio

Svårare att hitta skyddsombud

IF Metalls ordförande: Det har blivit svårare att vara skyddsombud
1:38 min

Det har blivit svårare att hitta skyddsombud för arbetsplatser och de som finns är mer pressade än tidigare, det säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

Han menar att det här kan komma att riskera både den fysiska och psykiska hälsan på många arbetsplatser.

– Det beror på att nästan inom all industriell produktion så är det tuffare och tajtare bemanning, det är en slimmad produktion och det är svårt för människor att känna att det uppskattas att man blir skyddsombud, säger Anders Ferbe efter att ha deltagit i ett panelsamtal om olyckor på arbetsplatser under Nolia-mässan i Piteå på tisdagen.

Enligt arbetsmiljölagen ska företag med 5 eller fler anställa ha ett skyddsombud. Men så ser det inte alltid ut, det kan arbetsmiljöverkets konstatera. Nadja Lukin är sektionschef för region nord och hon skulle gärna se fler skyddsombud.

– Det optimala är ju att varje arbetsplats skulle ha ett skyddsombud, men så ser det inte ut på alla arbetsplatser som vi besöker, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".