Hemsidor informerar om kriser

Tjugo procent av befolkningen skulle leta information på kommunens webbplats på Internet om något allvarligt inträffade på deras ort. Det visar en studie från Styrelsen för psykologiskt försvar.
I Norrbotten har endast fyra kommuner en förberedd kriswebbsida. Försvarsdirektör Erik Jakobsson på Länsstyrelsen skulle vilja se att fler kommuner förberedde sig. - Vi anser att man bör ha en krisinformationssida som är förberedd. Det underlättar avsevärt när man väl är inne i en kris. Att börja konstruera den då tar tid och hämmar hela informationsarbetet, säger han. Med en förberedd krissida som läggs ut på Internet vid en allvarlig olycka eller katastrof kan en kommun snabbt komma ut med information till allmänheten. Men endast fyra kommuner i Norrbotten har i nuläget en förberedd kriswebbsida. Det är Boden, Luleå, Kiruna och Piteå. Gällivare, Överkalix och Älvsbyn arbetar på liknande sidor som kan vara färdiga under våren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".