Felix Krause, till höger: Jonas Jalkander, fastighetsbolaget Hemsö och Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S).
Felix Krause, till höger: Jonas Jalkander, fastighetsbolaget Hemsö och Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S). Foto: Pressbild/Sveriges kommuner och landsting och Johanna Hövenmark/Sveriges Radio.

Experten: Därför säljer kommunerna sina fastigheter

Felix Krause, SKL: Viktigt att ha en långsiktig strategi
3:18 min

Behovet av pengar till att rusta upp och bygga nytt är en stor anledning att många kommuner nu säljer sina fastigheter, berättar Felix Krause, expert på området hos Sveriges kommuner och landsting.

I går presenterade Luleå kommun en stor försäljning av flera fastigheter, däribland lokaler för omsorgsboenden och skolor. Det innebär att kommunen istället ska hyra in sig hos den nya privata fastighetsägaren. Samtidigt får man loss pengar till att bland annat bygga ett nytt badhus i bostadsområdet Hertsön. 

Men försäljningen väcker också frågor och kritik, bland annat mot att den på sikt innebär större kostnader för kommunen. 

I ljudklippet förklarar Felix Krause, expert inom offentliga fastigheter på Sveriges kommuner och landsting, bakgrunden till och effekterna av att många kommunala lokaler nu säljs till privata bolag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".