Manifestation mot våldet inom kollektivtrafiken

Klockan 12 på fredagen stannade all kollektivtrafik i Sverige under två minuter som en manifestation mot våld och hot, mot personal och resenärer. Birgitta Lindgren som har kört buss i många år har själv upplevt våldet på nära håll:

- Jag blev väldigt svårt hotad, det gick till rättegång och jag fick skadestånd. Han som attackerade mig hade en hund, som han använde som vapen kan man säga, det räknades som vapenhot.

Våldet inom kollektivtrafiken blir allt vanligare och en rapport som SEKO och Kommunal har tagit fram visar att mer än var fjärde bussförare har hotats, var tionde har utsatts för våld och var femte har blivit rånad eller varit utsatt för rånförsök de senaste tolv månaderna. Birgitta Lindström slutade köra buss för tre år sen, men hon jobbar fortfarande inom Luleå Lokal Trafik.

- Förarna är ju ensamma, de blir ofta kvar på ändhållplatser, och det finns inga pengar för att anställa vakter eller extrapersonal. Vi har haft diskussioner om att skaffa övervakningskameror, vi får se hur det blir med det, säger Birgitta Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista