Lasse Lundberg framför Blenders turnébuss.
1 av 2
Lasse Lundberg framför Blenders turnébuss. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio.
Blender.
2 av 2
Blender: Maria Persson, Lasse Lundberg, Olle Tidblom, Robert Norberg och Erik Enstad. Foto: Pressbild.

Hyllad trummis som har lösning på det mesta

Blenders Lasse Lundberg om när han bröt tummen inför turnén
1:58 min

Lasse Lundberg från Piteå är veckans fredagsgäst i P4 Norrbotten. Trummis, sångare, kapellmästare, låtskrivare, producent och grundare av Årets dansband, Blender. 

Blender tillhör ett av de populärare moderna dansbanden och som det yttersta beviset utsågs de till Årets dansband på Guldklavengalan nyligen. 

Det var Lasse Lundberg, född och uppväxt i Piteå, som startade bandet 2002. Då hade han varit trummis i Malåbandet Boogart i tio år men bestämde sig för att sluta. Istället plockade han ihop ett eget band som började turnera runt om i Sverige. Då mest med covers. 

Med tiden så har Blender fokuserat alltmer på eget material och de senaste två åren har de släppt två egenproducerade album med originallåtar. Flera av dem har spelats i P4 och Känner liv igen nominerades till Årets låt på Guldklavengalan. 

Lasse Lundbergs musikintresse väcktes i tidig ålder och i sjuan på högstadiet började han spela trummor, inspirerad av sin musiklärare Erik Henriksson i Öjebyn. 

Och även om längdskidåkning och fotboll också utövades tog musiken över och han spelade i flera band i Piteå- och Luleåtrakten. Bland andra med Joakim Granström, alias Joakim Niels. 

Numera bor han i Vadstena i Östergötland med sin nyblivna fru och dotter. I Blender är han kapellmästare, trummis och sångare men även låtskrivare och producent. Han beskrivs också som bandets ”MacGyver” - alltså en fixare med en lösning på det mesta. 

Inför en sommarturné bröt han tummen på en branschfest och blev gipsad. Läkaren sa att han inte skulle kunna spela men Lasse limmade fast en trumpinne på en skinnhandske och han kunde genomföra turnén. 

I år har bandet 147 spelningar men planen är att kunna gå runt på färre i framtiden för att kunna ägna mer tid och att producera egen musik men också åt familjen. 

Lasse Lundberg är fredagsgäst i P4 Norrbotten den 26/8 kl 15.00-15.45.

Här kan du lyssna på hela intervjun och även höra exempel på Blenders musik och hans önskelåt. 

Relaterat

Mer om Piteå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".