Ralf Lundberg, flygplatschef i Arvidsjaur.
Ralf Lundberg, flygplatschef i Arvidsjaur. Foto: Ulf Lrsson/Sveriges Radio

Akuta lösningar räddar flygtrafiken

"En ganska bra lösning för våran del"
1:38 min

Bolaget som upphandlar flygtrafik på Arvidsjaur och Gällivare flygplatser har slut pengar och en konkursansökan kommer att lämnas in. 

Enligt uppgifter till P4 Norrbotten så skulle det behövas ett tillskott på 10 miljoner för att rädda bolaget från konkurs. Men hittills har bolaget inte lyckats få ihop tillräckligt med pengar.  Därför förbereds en konkursansökan, sannolikt redan på måndag. 

Men även om konkursen verkställs kommer ingen av orterna att bli utan trafik, då bolagets finansieringsproblem varit känt.

– Nextjet har sagt att dom kommer att fortsätta trafiken, säger Ralf Lundberg, flygplatschef i Arvidsjaur.

Men lösningarna kommer att se lite olika ut för dom båda flygplatserna. I Arvidsjaur kommer bolaget att fortsätta flyga som vanligt på kommersiella grunder. I Gällivare kommer bolaget att upprätthålla trafiken tills en ny upphandling är gjord, vilket kan ta några månader.

För Arvidsjaurs del kommer det framförallt nu i inledningsskedet förändringen att märkas då flygtiderna kan bli lite längre, men fortfarande en direktlinje till Stockholm.

– Framåt vintern kommer det sannolikt att bli en jetmaskin med fler säten som kommer att trafikera sträckan, då är det ingen större skillnad mot den trafik vi hade fram till nu, säger Ralf Lundberg.

Mer om Arvidsjaur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".