Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lotta Åman och Britta Lundgren.
Lotta Åman (S) kommunalråd och Britta Lundgren, planingenjör vid Arvidsjaurs kommun. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.

Skidanläggningen Vittjåkk inte längre naturreservat

Kommunalrådet Lotta Åman: " Nu har vi äntligen nått den första milstolpen".
1:34 min

Arvidsjaurs kommun har under flera år försökt att sälja skidanläggningen på Vittjåkk, men de intressenter som funnits har valt att dra sig ur och det med anledning av att marken ägs av Naturvårdsverket.

Nu när länsstyrelsen beslutat att upphäva naturreservatföreskrifterna för området kring Vittjåkk, så kan en försäljning bli aktuell i framtiden.

– Vi har jobbat hårt för det här. Efter fyra år har vi äntligen nått den första milstolpen. Får vi nu köpa marken så kan vi ta och sälja den till en privat entreprenör, som kan utveckla och driva skidanläggningen, säger Lotta Åman (S), kommunalråd i Arvidsjaur.

Sedan 2013 har Arvidsjaurs kommun försökt att sälja skidanläggningen på Vittjåkk, men de intressenter som funnits har valt att dra sig ur.
Anledningen är att området gått under strikta naturreservatsföreskrifter och det har gjort att kommunen inte haft möjlighet att köpa marken som idag ägs av Naturvårdsverket. Nu däremot kan en lösning vara på gång.

– Vi tycker att det är väldigt viktigt att Vittjåkk kan fortsätta fungera för friluftslivet och turismen i Arvidsjaur. Därför har vi nu tagit bort själva anläggningen och parkeringen från naturreservatet, säger Per-Anders Jonsson, enhetschef på naturskyddsenheten vid länsstyrelsen.

De två senaste åren har företaget Exclusive Car Events i Arvidsjaur hyrt och drivit skidanläggningen på Vittjåkk, men nu hoppas kommunen på en långsiktig lösning.

– Nu har vi frågat Naturvårdsverket vad marken börjar kosta. Sedan ska vi börja titta på detaljplaneprocesssen är det tänkt. När det är klart så hoppas vi kunna hitta en köpare som vill utveckla området, säger Britta Lundgren, planingenjör vid Arvidsjaurs kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".