Vapenhandlaren Torsten Töyrä i Luleå
1 av 2
Vapenhandlaren Torsten Töyrä i Luleå. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
Blyfri ammunition och ammunition med blykärna
2 av 2
Blyfri ammunition(tv) och ammunition med blykärna(th). Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Ingen rusning efter blyfri ammunition

"En av tio kanske tar blyfri ammunition"
1:57 min

Den 5 september inleds älgjakten i den norra halvan av landet. Men trots ändrade rekommendationer för några år sedan kring hur viltkött ska slaktas för att minska risken att få i sig bly så jagar de allra flesta jägarna fortfarande med blyammunition trots att blyfria alternativ finns.

Det är strykande åtgång på ammunitionsaskarna i vapenhandeln så här års när jaktsäsongerna drar igång. Och det är fortfarande ammunition med bly och inte alternativa kopparkulor som är de mest populära.

– Är det älgjakt så är det ju de traditionella blypatronerna. En av tio kanske tar blyfri ammunition om man säger så, säger vapenhandlaren Torsten Töyrä i Luleå.

Och vad tror du det beror på att inte fler går över till de kulorna då?

– Ja, det är väl lite konservativt inom jaktkretsar. Sedan finns det inte lika stort utbud, säger Torsten Töyrä i Luleå.

Och det är fortfarande ammunition med bly och inte alternativa kopparkulor som är de mest populära, konstaterar även Fredrik Widemo, forskningsansvarig vid svenska Jägareförbundet.

Även om det inte finns några färskare siffror än från en undersökning från 2006 som visade att tre procent av det svenska jägarkollektivet då jagade blyfritt.

– Jag skulle göra ungefär samma bedömning som vapenhandlaren. Majoriteten av jägarna använder fortfarande helt säkert ammunition med bly i, säger Fredrik Widemo.

För två år sedan skärpte Livsmedelsverket råden för hur viltkött ska styckas.

Mer kött kring sårkanalen behövdes tas bort än vad experterna tidigare trott efter att studier av jägarfamiljer visat att storkonsumenter av viltkött löper större risk att få i sig ohälsosamma mängder bly via ammunition.

Men det verkar alltså inte ha medfört någon rusning efter alternativ ammunition som prismässigt ligger i nivå med blykulorna, även om intresset ökat något de senaste åren, påpekar Fredrik Widemo vid Jägareförbundet.

Den något tröga omställningen förklaras också av att alla vapen och kalibrar än så länge inte kan användas med de alternativa kulorna.

– Men sedan är det också många som har ammunition idag som helt enkelt inte skjuter så många jaktskott per år att man skjuter ny ammunition till varje år. En ask jaktammunition kostar relativt mycket så att det är väl fullt rimligt att man använder sin ammunition innan den är slut tills man överväger att byta, säger Fredrik Widemo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".