17-åring debuterade när IFK och PIF kryssade

2:38 min

Strax innan uppvärmning fick Piteås målvakt Anton Norén, 17, beskedet att han skulle starta matchen. 90 minuter senare kunde han njuta av en stabil insats och en viktig poäng efter 1-1 på Skogsvallen.

Det var rätt in i hetluften för Piteås 17-åriga målvaktslöfte. Ordinarie målvakt Richard Nordlund var aldrig aktuell för spel på grund av skada, men när tvåan Tomas Adell gjorde illa ryggen i fredags började det lukta målvaktskris i klubben.

Det var länge osäkert om Adell skulle kunna spela och bara minuter innan avspark stod det klart att Anton Norén, till vardags i utvecklingslaget, skulle få chansen.

– Det kändes riktigt bra. En rolig match att debutera i med derby och chansen att få slåss om viktiga poäng, säger Norén. 

I den första halvleken hade han inte allt för mycket att göra då inget av lagen lyckades skapa några farliga lägen. Bättre fart blev det i halvlek nummer två.

Redan efter två minuter satte Tetteh Komey det så viktiga 1-0-målet när han på klassisk manér vände bort sin försvarare i straffområdet och sköt dit sitt nionde mål för säsongen.

– När vi gör målet öppnar matchen upp sig. De måste ju öka för att komma i kapp men jag tycker vi släpper in dem lite grann, säger han.

Naturligt flyttade hemmalaget upp sina positioner och drygt tio minuter senare pricksköt den senaste tidens succéspelare Patrik Pettersen dit kvitteringen bakom debutanten. Piteå IF var sedan närmast ett ledningsmål men båda lagen fick nöja sig med en poäng i säsongens andra Norrbottensderby. 

– Ett poäng är helt okej för ett derby. Det är ett steg i rätt riktning i alla fall och bara att sikta på nästa match för tre nya poäng. 

Med det tog IFK Luleå tillbaka sin tolvteplats som innebär kval för att stanna kvar i serien. För PIF:s del är det fortsatt fem poäng upp till lokalkonkurrenten, men man bröt åtminstone den fem matcher långa förlustsviten. Och någon målvaktskris behöver man inte vara rädd för.

– Det gick ganska bra enligt mig själv. Går ut och avstyrde ganska mycket, plockade några höjdbollar. Det var fantastiskt kul, säger Norén.