FMV-chef bröt mot rutiner vid konsultaffär

0:56 min

En chef på Försvarets materielverk, FMV, i Norrbotten har anmälts efter att ha gjort flera inköp från en konsult. En utredning visar att chefen har brutit mot rutiner.

– FMV har i omgångar köpt in tjänster från ett företag och i våras visade det sig att vi brustit i våra interna rutiner för just dessa inköp, säger Linda Bengtsson, presschef på FMV.

Allt upptäcktes då en anonym person lämnade in en anmälan till FMV om att chefen gjort affärer med konsulten för hundratusentals kronor, enligt anmälaren utan upphandling.

FMV har nu utrett händelsen, och anser inte att chefen brutit mot någon lag. Däremot konstaterar man att chefen gjort affärer utan så kallade inköpsorder, som är viktiga kontrolldokument i bokföringen.

– I det här fallet har vi inte haft det och det är så klart inte bra. Men jag vill poängtera att det här är lagmässigt korrekt, så det har inte skett några felaktigheter lagmässigt, utan felet här är att vi inte följt vårt interna system för inköp, säger Linda Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista