Jan Johansson, polisens huvudskyddsombud i Region norr.
Jan Johansson, polisens huvudskyddsombud i norra regionen. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio

Nya poliser på väg in – då blir de erfarna desto viktigare

Huvudskyddsombud: Det kräver resurser till handledning
0:55 min

Polisens huvudskyddsombud i norra regionen, Jan Johansson, välkomnar rekryteringen av nya polisaspiranter och poliser till Norrbotten. Men en förutsättning menar han är att det finns resurser för att handleda aspiranterna.

Polisens planerade rekrytering till norra regionen väntas ge cirka 15 nya polisaspiranter och nio färdigutbildade poliser till Norrbotten.

– Det kräver resurser för den polis som ska handleda en aspirant. Vi har fått direktiv från HR om att en aspirant inte ska räknas som en resurs. Så det kommer att ta tid innan vi får in dem i verksamheterna, och det är därför det är så viktigt att man satsar på den personal som finns i befintlig verksamhet, säger Jan Johansson, huvudskyddsombud.

Aspiranterna är under utbildning och kan därmed inte bidra till att lösa den akuta polisbristen i länet. P4 Norrbotten har flera gånger under sommaren rapporterat om det ansträngda läget, i exempelvis Gällivare där Arbetsmiljöverket sedan länge är inkopplat.

– Det är också därför vi gör de här civila rekryteringarna nu, för att öka den operativa kapaciteten och frigöra polisresurser. Det är en kompletterande åtgärd i det kortare perspektivet, säger biträdande regionpolischef Micael Säll Lindahl.

I myndighetens plan för rekrytering i norra regionen ingår cirka 15 civila utredare till Norrbotten. Nyanställningarna ska vara klara före årsskiftet och syftet är bland annat att snabba på utredningsarbetet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".