170 mil vattendrag har gjorts tillgängliga

1:41 min

Efter fem år och drygt 80 miljoner kronor senare avslutas nu projektet Remibar. Ett projekt som skulle minska antalet vandringshindrande trummor och dammar, för att skapa fria vandringsvägar i vattensystemen.

Målet när projektet startade var att bygga bort 304 vandringshinder.

– Vi nådde nästan ändå fram. Vi hamnade på 300, säger Ida Schönfeldt som är biolog hos Trafikverket.

Det flesta hinder är vägtrummor som är för högt lagda, men även en del gamla dammar har tagits bort.

Även om alla arter som lever i och vid vattendragen gynnas av hindrande trummor och dammar åtgärdas så har vissa arter haft högre prioritet.

– Det finns en del listade arter i art- och habitatdirektivet som har extra prioritet. Det är bland annat; utter, lax, stensimpa och flodpärlmussla, säger Ida Schönfeldt.

Det är vatten kopplade till Ängesån, Varjisån och Råneälven inom Norrbottens län och Sävarån och Lögdeälven inom Västerbottens län som åtgärdats.

– Totalt har vi öppnat upp runt 170 mil vattendrag under de här åren, de är vi nöjda med, säger Ida Schönfeldt.

För fisk kommer det att ta några år innan de har hittat och etablerat sig i dem vatten som öppnats. När det gäller uttrar så har dom redan hittat de passager som byggts in i broar och trummor. Det är genom kameraövervakning som Trafikverket vet och kan se att uttrar och andra djur hittat gångvägarna. På så sätt slipper djuren gå över vägen och riskera att trafikdödas.

Men trots 300 färre vandringshinder är borta så finns det mycket kvar att göra.

– Det finns runt 3 000 trummor som är inventerade och som vi vet är hindrande, så det finns många kvar, säger Ida Schönfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista