Tjänster flyttas även från Norrbotten

18 anställda på Försäkringskassan i länet har fått besked om att deras tjänster ska utlokaliseras i Försäkringskassans stora utlokalisering. Det innebär att Norrbotten både vinner och förlorar på utlokaliseringarna, även om det fortfarande är oklart exakt var alla jobb hamnar.

500 tjänster ska flyttas till Arvidsjaur, Östersund, Västervik och Gotland, under de kommande tre åren.
Ännu är det inte bestämt var de 18 tjänsterna från Norrbotten ska finnas i framtiden, men det verkar inte som om så många av dem hamnar i Arvidsjaur som får 40 nya jobb nästa sommar, enligt Marita Larsson, ordförande för facket St på Försäkringskassan i Norrbotten.

Försäkringskassan i Norrbotten har cirka 520 anställda och finns i alla länets kommuner. Facket St är det största facket och har 400 medlemmar på Försäkringskassan i länet. Att 18 av 520 personer ska utlokaliseras låter inte så mycket, men enligt Marita Larsson finns farhågor om att ännu fler tjänster kommer att flyttas i framtiden.

– Läget innebär både för- och nackdelar för Försäkringskassan i länet, eftersom vi både får och tappar tjänster. Det finns en oro bland medlemmarna eftersom det här förändringsarbetet kommer att hålla på i tre år, säger Marita Larsson.

När det gäller de 18 personerna i länet som nu fått besked om utlokalisering tror Marita Larsson, ordförande för facket St på Försäkringskassan i Norrbotten, att i princip ingen av dem kommer att flytta från länet.

– De är för rotade här med familj och bostad, och de kommer kanske att kunna erbjudas andra arbetsuppgifter inom Försäkringskassan på den ort de jobbar i dag, säger Marita Larsson, ordförande för facket St på Försäkringskassan i Norrbotten.

För att motverka att den som använder sig av Försäkringskassans tjänster drabbas av sämre service kräver facket St att arbetsgivaren tillför resurser under tiden som utlokaliseringarna görs.