Inte försäljarens ansvar om elhalsband används

– Jag tycker inte att det är mitt ansvar som säljare att se till att köparna inte använder varorna, säger Mikael Koberg i Töre som säljer elhalsband för hundar.

För två år sen förbjöds användningen av elektriska hundhalsband och s.k osynliga hundgårdar i Sverige, men fortfarande är försäljning tillåten.

Mikael Koberg i Töre säljer bland annat elhalsband för hundar, och han tycker inte att det är nåt problem med att sälja en vara som inte får användas. Han menar att det är köparens ansvar, och att han noga talar om att det är förbjudet att använda varan.

– Jag skulle heller aldrig sälja till dem som vill uppfostra till exempel kamphundar med det här, utan jag frågar noga vad det är för hund köparen ska använda halsbandet till, säger Koberg.

Mikael Koberg berättar att det är många som hör av sig till honom för att köpa elhalsbanden, till exempel jägare som vill lära sina hundar att inte jaga renar. Koberg tycker att elstöten i halsbandet är liten jämfört med den stöt som kor och hästar får av elstängsel runt hagar och han pekar på att halsbanden fortfarande är tillåtna i våra grannländer Finland och Norge. Men i Finland kommer halsbanden att förbjudas efter sommaren, och i Norge är det bara tillåtet för att hindra hundar från att jaga får.

Mikael Koberg har inte längre några egna hundar men när han hade det före 2003 använde han det för att få hundarna att sluta jaga ren. Koberg menar att fördelen med elhalsbandet är att man kan bestraffa hunden i direkt anslutning till när hunden gör fel, i stället för efteråt då hunden inte förstår.

Den som använder el för att uppfostra sin hund kan dömas till djurplågeri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista