Åklagare i jaktbrottshärvan: Bevisningen har stärkts

0:47 min

Alla de fem män som misstänks för bland annat grovt jaktbrott på björn och järv begärs nu häktade.

Polisförhören med de fem män som misstänks i jaktbrottshärvan avslutades under eftermiddagen. Då beslutade åklagarna att begära alla misstänka häktade.

Åklagare Åse Schoultz anser att bevisläget har förstärkts efter polisens husrannsakningar och förhör. Men mer än så vill hon inte kommentera.

Den stora jaktbrottsutredningen har det senaste dygnet handlat om att säkra bevis och genomföra förhör. Kriminaltekniker och dataexperter har gått igenom de misstänktas bostäder, och det är efter det som åklagarna går ut och säger att misstankarna mot de fem männen har blivit starkare. 

Åklagare Christer B Jarlås vill se männen häktade för att de inte ska kunna påverka utredningen.

– Dels så är de på sannolika skäl misstänkta för de här brotten och sedan är ju största häktningsgrunden att det finns risk för att de på fri fot kan undanröja bevis eller på annat sätt försvåra sakens utredning, säger han.

En man misstänks för grovt jaktbrott och grovt jakthäleri, en annan för grovt jaktbrott. Två andra misstänks för medhjälp till grovt jaktbrott och den sista mannen anklagas för grovt jakthäleri. Men alla förnekar brott. 

Advokaten Jonas Westerlund var med vid ett av förhören och han ifrågasätter bevisningen.

– Av det jag har sett hittills så bedömer jag inte att det finns nånting som binder min klient till brott, säger han.

Häktningsförhandlingen kommer att hållas i Luleå tingsrätt på fredagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista