Heidi Carnudd, sjuksköterska
Heidi Carnudd, sjuksköterska och en av initativtagarna till Luleås deltagande i manifestationen. Foto: Privat Foto: Privat

Luleå deltar i nationell manifestation för en bättre vård

Heidi Carnudd: Det känns som att vi inte blivit hörda av politikerna
1:32 min

På söndag genomförs en nationell manifestation för en bättre vård. Luleå är en av städerna som deltar.

Det hela började som ett initiativ från tre kvinnor i södra Sverige, som alla arbetar inom vården. Initiativet för manifestationen och vårdupproret som går under namnet "Slut på rean - en annan vård är möjlig" har vuxit.

Närmare 30 städer runt om i hela landet kommer att delta i den nationella manifestationen klockan 14 på söndag. En av de städer som deltar är Luleå.

Heidi Carnudd, som är sjuksköterska på Kallkällans äldreboende, är med i ledningsgruppen som arrangerar manifestationen i Luleå. Hon upplever att det blivit stora försämringar inom vården, både för personal och vårdtagare.

– Det här har vi talat om, om och om igen, för våra politiker och ledning. Men det känns som att vi inte har blivit hörda. Så jag hoppas att nu på söndag, så hör de oss verkligen, säger Heidi Carnudd.

Det man kräver under manifestationen är bland annat:

  • En hållbar arbetsmiljö för alla professioner i vården.
  • Tid för återhämtning vid natt- och skiftarbete.
  • Adekvat löneutveckling.
  • Lika vård för alla enligt lagstiftningen.

Manifestationen i Luleå genomförs klockan 14:00 vid Gula Paviljongen.

Mer om Region Norrbotten (sjukvård och politik)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".