Polisen inledde aldrig någon förundersökning efter att företaget Nordtool utsattes för en stor hackerattack för knappt två veckor sedan.
1 av 2
Det var här som platschefen Anders Abrahamsson upptäckte att företagets affärssystem och alla filer var krypterade. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Anders Abrahamsson, platschef Nordtool AB.
2 av 2
Platschefen Anders Abrahamsson berättar att företaget lyckats upprätthålla den del av produktionen som inte är databunden. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Hackerattacken i Öjebyn: Polisen har lagt ner utredningen

Anders Abrahamsson: Det gick en kall kår längs ryggraden
1:42 min

Polisen gav snabbt upp hoppet om att hitta en gärningsman bakom hackerattacken mot Nordtool AB i Öjebyn. För företaget blir konsekvenserna av brottet stora: en förlust på uppåt en halv miljon kronor.

– Det gick en kall kår längs ryggraden. Det var nog den värsta mardröm man kunde tänka sig, säger Anders Abrahamsson, platschef på Nordtool AB i Öjebyn.

Han beskriver hur det kändes när han den 21 augusti upptäckte hackerattacken som slagit ut företagets hela affärssystem och krypterat samtliga filer.

– Vi gjorde en polisanmälan måndagen efter att vi upptäckt det. Några dagar senare fick vi ett meddelande om att utredningen var nedlagd, säger Anders Abrahamsson.

Polisen i Piteå gjorde bedömningen att det inte skulle gå att spåra en gärningsman.

Enligt Lena Larsson på polisens nationella IT-brottscentrum är det i vissa fall svårt att komma åt gärningsmännen. Detta då personerna bakom brotten använder sig av tjänster som gör dem anonyma på internet.

–  I sådana här fall leder det ofta till anonymitetstjänster och då lägger man ner utredningen för att det inte finns något att utreda, säger hon.

Lena Larsson uppger också att den svenska polisen generellt behöver öka kunskapen om IT-brott, och att dessa brott blir allt vanligare.

Nordtool AB tillverkar produktionsverktyg till bland annat fordonsindustrin. Arbetet i verkstaden är delvis igång men Anders Abrahamsson räknar med ett ekonomiskt tapp på uppåt en halv miljon kronor.

– Vi visste ju att vi var väldigt databeroende före, men nu har vi fått bevis för hur oerhört beroende vi är, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".