Rekordtyst jakt i år

1:50 min

Det verkar bli en rekordtyst jakt i år. Anledningen är att det blir allt vanligare att jägare använder ljuddämpare på sina jaktvapen. Det kan rädda hörseln för många av de nästan 300 000 jägare som finns i Sverige.

Åsa Hemphäle från Luleå är nybliven jägare och står på en skjutbana i Luleå för att för första gången testa sitt nya gevär. Längst fram på vapnet sitter en ljuddämpare fastmonterad, något hon inte är ensam om att utrusta sitt gevär med.

I år är det tio år sedan det blev tillåtet att använda sig av ljuddämpare, tidigare var man från rikspolisstyrelsens sida rädd att det bland annat skulle underlätta för tjuvjägare.

Men nu har det alltså blivit allt mer vanligt. Bland annat för att det ger en behagligare skjutupplevelse och att jägare vill skydda hörseln, berättar Åsa Hempäle innan hon skjuter sitt första skott med ljuddämparen på.

För att höra skillnaden skruvar hon sedan av ljuddämparen och bränner av ytterligare ett skott.

På banan bredvid står Andrés Montoya. Han har jagat i drygt tre år och ända från start så har han använt sig av ljuddämpare. Något som också börjar sprida sig i jaktlaget.

Ljuddämpare är fortfarande licenspliktiga. Just nu finns drygt 50 000 stycken registrerade hos polisen.

Sveriges största tillverkare av ljuddämpare för vapen, Stalon, berättar att de har ökat sin försäljning av ljuddämpare i Sverige med 15-20 procent varje år, dem senaste fem åren. Även i jaktbutikerna har det skett en explosionsartad ökning av efterfrågan, berättar Niklas Tillman som driver Wildmarkshoppen i Luleå.

Louise Honeth är specialistläkare inom öra, näsa hals. Efter att ha träffat många med jaktbakgrund som hade väldigt dålig hörsel valde hon att i sin doktorsavhandling, som publicerades i våras, att fokusera på just jägares hörsel. Hennes resultat baseras på en undersökning med drygt 1 700 jägare.

Dessutom svarar 70-80 procent av jägarna som deltog i studien att de har tinnitus, vilket även det är en betydligt högre andel än normalbefolkningen. Att det blir allt mer populärt med ljuddämpare är därmed goda nyheter för svenska jägares hörselhälsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista