Ny rapport om ungas jobb

Åldern för ungdomars etablering på arbetsmarknaden har stigit från 20 till 27 år de senaste tolv åren. Det visar en rapport som Tjänstemannafacket TCO har gjort.
Tjänstemannafackets rapport visar att unga idag blir senare etablerade på arbetmarknaden än för tolv år sen.TCO räknar med att en årskull är etablerad på arbetsmarknaden när minst 75 procent av ungdomarna har fasta arbeten. Staffan Landström är ungdomshandläggare på arbetsförmedlingen i Luleå. Han upplever att rapporten ger en rättvis bild av läget även i Norrbotten. De flesta arbeten som erbjuds ungdomar är visstidsanställningar, vikariat och projektanställningar eller liknande. Staffan Landström säger att så gott som alla ungdomar som kommer till arbetsförmedlingen vill ha fast arbete. Katja Heimonen från Boden är 29 år och har vikarierat inom sjukvården sedan hon var 17. Nu arbetar hon på Sunderby sjukhus. - Det känns som att man bollas runt. Det känns konstigt, man vet att man får arbeta så mycket som helst, och ändå får man ingen fast tjänst, säger hon. Konsekvenser av att inte ha ett fast arbete kan vara att man till exempel inte får banklån för att köpa ett hus eller lägenhet, och att man inte vågar bilda familj. Det kan också vara svårt att ta ut semester.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista