Lärarstudenten Johanna Hugosson tycker att det är en fördel att utbildningen bedrivs som distans.
Lärarstudenten Johanna Hugosson tycker att det är en fördel att utbildningen bedrivs som distans. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio

Lärarutbildning på distans lockar studenter från glesbygd

Moa Günes, Gällivare: Det är förutsättning för att jag ska kunna gå.
1:28 min

Mindre orter i Norrbotten kan gynnas av att utbildningen till grundskolelärare vid Luleå tekniska universitet gjorts om till distansutbildning.

Den här hösten kommer två tredjedelar av de norrbottniska studenter som antagits till grundskolelärarutbildning på Luleås tekniska universitet från orter utanför Luleå.

De allra flesta bor dessutom kvar på sina hemorter, eftersom distansutbildningen gör det möjligt. Det här spås få stor betydelse för lärarbristen, på framför allt småorter framöver.

– För mig spelar det jättestor roll eftersom jag har en familj med tre barn och mycket aktiviteter och saker och ting som ska planeras in. Nu kan jag planera min egen tid. Och det känns jätteviktigt, konstaterar Johanna Hugosson från byn Alvik utanför Luleå.

– Att gå på distans är förutsättningen för att jag ska kunna gå lärarprogrammet. Jag har flyttat till Gällivare för att jag vill bo där och jag är inte intresserad av att bo någon annanstans, säger Moa Günes, som sedan något år tillbaka flyttat till Norrbotten och Gällivare.

Den här hösten är det en klar majoritet av studenterna som antas till grundskolelärarprogrammen i Luleå som kommer från mindre kommuner, till exempel Älvsbyn, Arvidsjaur, Övertorneå, Jokkmokk. Men även västerbottniska småkommuner som Lycksele, Dorotea och Vilhemina.

Och det här har också varit syftet med omgörningen av universitetets hela lärarutbildning till distansutbildning: genom att fler kan bo kvar i hemkommunerna blir det fler som vill gå utbildningen - och också fler som i slutänden kommer att vilja jobba i mindre kommuner, där problemen med den omtalade lärarbrist väntas bli allra störst.

För framtidens lärarförsörjning i länets kommuner bådar det här gott, tror Lena Nyström, en av lärarna på utbildningen.

– Dels ville vi ha upp antalet studenter som söker, det vill säga bredda den geografiska antagningen. Dels så är vi ett regionalt universitet, så det känns väldigt fint att få tillgodose lärarbristen på andra ställen än där lärosätet finns.

– Och det har vi ju märkt på dem som söker nu, både hösten 2015 och hösten 2016, att det är en helt annan geografisk spridning. Hela Norrbotten och Västerbotten har vi ju studenter som kommer ifrån.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".