Rektor Agneta Hedenström.
1 av 2
Efter en tuff terminsstart med många lärare magsjuka ser läget äntligen ut att ljusna för Agneta Hedenström, rektor på Måttsundsskolan och Antnässkolan. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.
Rektor Agneta Hedenström.
2 av 2
På grund av vikariebrist i Luleå kommun har man bara kunnat fylla på med en vikarie om dagen. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.

Lärarna i Luleå på väg tillbaka efter magsjuka

Rektor Agneta Hedenström: Har varit jätteslitsamt
1:46 min

Få tillgängliga vikarier gav en tuff start för de skolor i Luleå vars lärare drabbades av magsjuka tidigare i augusti. Men nu ser läget äntligen ut att ljusna och verksamheten kan dra igång på allvar. 

– Det har varit jätteslitsamt för oss allihopa. Det tär på krafterna att pussla ihop vem som ska ordna med allt under dagarna, säger Agneta Hedenström, rektor på Måttsundsskolan och Antnässkolan.

De anställda vid skolorna fick allt annat än en mjukstart på läsåret efter den magsjuka som drabbade ett 40-tal anställda på skolor och förskolor i Luleå tidigare i augusti.

Sedan den 24 augusti, då skolan drog igång, har all kraft gått åt till att överhuvudtaget få ihop verksamhet för dagen.

– Under förra veckan var i stort sett alla lärare borta och fortfarande är tre stycken sjukskrivna som inte kan jobba, säger Hedenström.

Hur har det gått att ersätta med vikarier?

– Det är ju generellt sett vikariebrist i kommunen och med tanke på att så många varit sjuka har vi i snitt bara haft en vikarie per dag.

Men trots att situationen varit allt annat än optimal tror rektorn att det inte påverkat eleverna allt för mycket.

– Några har kanske inte fått börja räkna i sina matteböcker än, men de har ändå haft bra dagar. Däremot har det varit lite av en nystart i veckan när de flesta lärarna var tillbaka.Relaterat

Mer om Luleå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".