Olika sociala medier.
Olika sociala medier. Foto: Janerik Henriksson/TT

Varför triggas unga av sociala medier att självskada sig?

"Det var först när jag slutade som jag insåg hur obehagligt det var"
2:38 min

Unga fortsätter att triggas till att självskada sig genom sociala medier. Dt visar en rundringning som P3 Nyheter gjort till flera BUP-mottagningar och tjejjourer i landet. Detta trots att flera plattformar länge har försökt motverka detta.

Instagram har till exempel spärrat vissa hashtaggar som har med självskada att göra. Tumblr länkar till olika hjälpsidor och Facebook har förbjudit allt innehåll som förespråkar eller uppmuntrar till självmord eller andra typer av självskadebeteende.

Men trots exempelvis Instagrams försök att spärra vissa hashtaggar så går det ändå att komma in på flera olika konton där personer berättar om och lägger upp bilder på sina självskador.

Enligt Malin Hemphälä, enhetschef på barn- och ungdomspsykiatrin i Luleå/Boden, så får det snarare en omvänd effekt.

– Jag har svårt att se att ungdomar ser en trigger-varning och tänker att "nej, men dit ska jag inte gå in". Det kräver ganska mycket av den ungdomen att man ska förstå att "det här är inte bra för mig, jag mår inte bra av att se det här", säger Malin Hemphälä.

Hur skulle sociala medier kunna lösa det istället?

– Jag tänker att det är svårt för sociala medier att ha en skyddsfunktion för att förhindra eller försvåra självskadebeteende, för att självskadebeteende är ett så komplext problem.

Malin Hemphälä tycker det är viktigt att hålla i tanken att det inte är sociala medier i sig som gör att ungdomar självskadar, utan att det är en rad faktorer som påverkar att man tar till ett självskadebeteende.

– Dåligt psykiskt mående, depressioner och ångest kan också vara faktorer som leder till ett sånt beteende, säger hon.

23-åriga Irma Josefsson självskadade sig i tio år för att döva sin ångest och hon vet hur triggande det kan vara med sociala medier.

– Jag tänkte inte på att jag triggades av saker. Det var först när jag slutade som jag insåg hur obehagligt det kändes att få suget bara för att jag ser en bild eller läser en text. Det var först då jag började förstå mer vad folk menade med hur triggande det var, säger hon.

Vill man ha hjälp med sitt självskadebeteende kan man ringa till exempelvis BRIS eller Nationella hjälplinjen. Det går också bra att maila eller chatta med Tjejjouren eller föreningen Shedo. Man kan även kontakta hälsocentralen, ungdomsmottagningen, barn- och ungdomspsykiatrin eller vuxenpsykiatrin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".