Danyar Mohammed, pizzabagare i Jokkmokk.
Danyar Mohammed i Jokkmokk är en av flera arbetskraftsinvandrare i Sverige som fått avslag på ansökan om arbetstillstånd, på grund av en miss hos arbetsgivaren. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Migrationsverket beslutar om avslag – oavsett orsak till löneavvikelsen

0:30 min

Migrationsverkets linje är entydig: Har det förekommit löneavvikelser från kollektivavtalet så blir det avslag på ansökan om förnyat arbetstillstånd.

– Den kollektivavtalsenliga nivån är en gräns som vi måste försöka hålla. Det måste också finnas en tydlighet från vår sida. Om vi börjar svaja på det här och väga in för mycket tyckande i våra bedömningar så blir det svårt att hålla en enhetlig linje. Vi har valt den här linjen och den fortsätter vi att hålla, säger Robert Kollberg, enhetschef på enheten för arbetstillstånd i Stockholm.

Det finns fler personer i Sverige som har hamnat i samma sits som Danyar Mohammed i Jokkmokk. Det vill säga att de fått avslag på sina ansökningar om förnyat arbets- och uppehållstillstånd, på grund av tillfälliga misstag hos deras arbetsgivare.

Robert Kollberg uttalar sig inte om Danyar Mohammeds fall specifikt, utan redogör för myndighetens sätt att hantera sådana här ärenden.

Som P4 Norrbotten rapporterat anser Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa som företräder Danyar Mohammed, att Migrationsverket bör ta större hänsyn till omständigheterna i enskilda fall.

– Kraven handlar om att man ska förhindra dels skenavtal och dels oseriösa arbetsgivare som utnyttjar utländsk arbetskraft, och det är givetvis bra. Problemet är att Migrationsverket har blivit så stelbent i sin rättstillämpning att man inte gör skillnad på oseriösa och seriösa arbetsgivare, säger Fredrik Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista