Anna Modig, tf enhetschef djurskydds- och veterinärenheten på länsstyrelsen i Norrbotten
Anna Modig, tf enhetschef djurskydds- och veterinärenheten på länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Anna Fjellström/Sveriges Radio

Djurskyddsanmälningar kontrolleras via brev

Anna Modig: Hundägaren säger att hunden precis har varit ute och blivit rastad
1:34 min

Anmälningar om vanvård eller djurplågeri som kommer till länsstyrelsen visar sig ofta vara falska. Förra året kontrollerades 78 av 429 anmälda djurägare och nästan hälften av dem som kontrollerades var utan anmärkning.

Länsstyrelsen har fått direktiv av Jordbruksverket att fokus ska ligga på normalkontroller av lantbruksdjur och för att hinna med det och dessutom kontrollera anmälningarna som kommer in har man infört administrativa kontroller.

– Det kan vi göra när det är svårt att åka ut på en kontroll. Det kan handla om en anmälan där man menar att hunden får vistas på heltid i en hundgård och när vi kommer dit säger hundägaren att hunden precis har varit ute och har fått röra på sig. Då kan det vara lättare att nå fram med information till djurägaren just genom att vi skickar ut brev med information om vad som gäller, säger Anna Modig som är tillförordnad enhetschef för djurskydds- och veterinärenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Det är en djurskyddshandläggare på länsstyrelsen som gör kontrollerna av de djurägare som blir anmälda. Det efter att man gjort en bedömning av allvarlighetsgraden i anmälan. Många anmälningar som kommer in visar sig sakna grund.

– Anledningarna till det kan vara okunskap eller missförstånd, säger Anna Modig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".