Bild på Saxofon och Storgatan i Luleå.
1 av 2
Luleå kommun vill reglera gatumusikanter på Storgatan. Foto: Sveriges Radio/ TT
Göran Öhman, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Luleå.
2 av 2
Göran Öhman, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Luleå. Foto: Bo Torbjörn Ek/ Sveriges Radio

Saxofonen stör - då vill kommunen stoppa musiken

Göran Öhman: Ljudet går rakt genom väggarna
2:10 min

En saxofonist på Storgatan i Luleå har lett till klagomål. Så nu utreder Luleå kommun en ny regel som innebär att gatumusikanter ska kunna avhysas om de saknar tillstånd och tar upp mer yta än en större dörrmatta.

Göran Öhman, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, har fått flera upprörda samtal den här sommaren.

– Man blir på något sätt allmänhetens spottkopp kan man väl säga. Företag och boende på Storgatan upplever att det här är fruktansvärt jobbigt. Ljudet från saxofonen går rakt genom väggarna och in till husen, säger han.

Kommunen har tagit fram en speciell guide för alla som vill klaga, men ingen lösning har hittats.

Nu tänker man ta till en ny taktik.

Planen är att införa en regel som innebär att gatumusikanter måste söka tillstånd om de tar upp en yta på 0,6 kvadratmeter eller mer.

– Då kan vi göra tillståndet så att han inte spelar på kvällar, helger, inte på samma plats och så vidare. Det är väl ett av spåren vi jobbar på och jag hoppas att vi kan lösa det så, säger Göran Öhman.

Christina Fast är chef i en av butikerna som ligger nära en av musikantens platser. Hon förstår att vissa blir störda, men är samtidigt kluven till att stoppa saxofonisten.

– Vi har ju ett samhälle där vissa har det mindre bra än andra. Därför är det så svårt att säga att några inte ska få göra det de kan för att skrapa ihop det de behöver, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".