Greger Pettersson avdelningschef för stöd- och omsorg i Piteå kommun.
Greger Pettersson avdelningschef för stöd- och omsorg i Piteå kommun. Foto: Anna Fjellström/Sveriges Radio

Vite väntar Piteå kommun

Greger Pettersson: Vi kommer att få fler viten än det här
1:09 min

Drygt 1,3 miljoner kronor har Inspektionen för vård och Omsorg, IVO, hittills i år begärt i straffavgift från Piteå kommun som inte klarat av att ordna plats i särskilt boende.

Det finns idag 23 särskilda boenden för vuxna personer med funktionsnedsättning i Piteå kommun. För att få ett särskilt boende krävs ett beslut från kommunen och efter beslut har kommunen sex månader på sig att ordna ett boende.

– Vi har problem med att göra det inom rätt tid och har haft det under ett bra tag och vi kommer att få fler viten än det här, säger Greger Pettersson som är avdelningschef för stöd- och omsorg i Piteå kommun.

Piteå kommun saknar platser för att kunna ordna särskilt boende inom sex månader och det är då IVO, som styrs socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), begär straffavgift. Kommunen får då en chans att förklara sig, berätta varför det tagit så lång tid och sen kan ärendet lämnas till förvaltningsrätten som utdömer vite.

I Piteå står 13 personer i kö för särskilt boende och under 2017 kommer kommunen att öppna ett boende med sju platser.

 


Mer om Piteå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".