Gymnasiechef Eva Lindbäck och f.d. skolchef Sture Bryggman. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
Gymnasiechef Eva Lindbäck och f.d. skolchef Sture Bryggman. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio

Gymnasiebyn i Luleå firar 10 år

Sture Bryggman: Huvudsyftet var integration.
1:27 min

På torsdagen inleddes ett två dagar långt födelsedagsfirande. Det handlar om gymnasiebyn i Luleå som fyller tio år och P4 Norrbotten har pratat med gymnasiechef Eva Lindbäck samt Sture Bryggman som var skolchef vid invigningen.

Efter en högtidsceremoni i aulan träffade fick vi en pratstund med såväl Sture Bryggman, som var skolchef för tio år sedan, samt nuvarande gymnasiechefen Eva Lindbäck, som vittnade om utmaningar med att vara en av Sveriges absolut största gymnasieskolor.

– För några år sedan hade vi Sveriges största schemafil, så att lägga schema i denna oceanångare som gymnasiebyn är, det är inte enkelt. Storleken har många fördelar men bidrar också med en stor utmaning.

Gymnasiebyn i Luleå är i princip tio stycken skolor i en och Sture Bryggman anser att den största vinsten i hopslagningen var att få de praktiska och teoretiska programmen under samma tak.

– Tidigare var de praktiska programmen i utkanten av stan och ansågs kanske inte lika fina som de teoretiska. Så för mig var integreringen en viktig del i att belysa alla elevers lika värde.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".