Allt fler elever kan nu få hjälp med sin matematik

1:01 min

För sex år sedan startade den ideella organisationen Mattecentrum så kallade räknestugor i Luleå. Det var ställen dit elever kan komma och få läxhjälp. Nu expanderar verksamheten till bland annat Råneå, Piteå och asylboendet i Boden.

Till räknestugorna i Luleå är alla välkomna för att få hjälp med matematik. Det gäller oavsett ålder och skolform. Volontärer ställer upp gratis.

Räknestugorna drivs av den ideella föreningen Mattecentrum och har funnits i Luleå i sex år. Verksamheten har i och med flyktingströmmen expanderat. I höst finns räknestugor på fem skolor. Det är Råneskolan, Björkskatans fritidsgård, Porsöskolan, Luleå gymnasieskola och NTI-gymnasiet.

Nu expanderar verksamheten till bland annat Råneå, Piteå och asylboendet i Boden.

Ett dussintal volontärer, i huvudsak universitetsstudenter med goda mattekunskaper, hjälper räknestugornas besökare med läxorna. Volontärerna arbetar helt ideellt. Några av de har hittats bland de asylsökande som kommit till länet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista