Jaktbrottshärvan

Ännu en har släppts - två är fortsatt häktade

På fredagsmorgonen släpptes ytterligare en av de fem män som greps och häktades för två veckor sedan, misstänkta för bland annat grovt jaktbrott på björn och järv. Av de två som är fortsatt häktade ska en överklaga.

Den man nu som släpptes under fredagsmorgonen är den man som har ett uppdrag i ett länsstyrelseorgan som hanterar jaktfrågor. Ett uppdrag som han under brottsutredningen stängts av ifrån.

Därmed har tre av de fem män som häktades för två veckor sedan släppts fria, men de är fortfarande misstänkta för brotten.

Att de släppts ur häktet beror på att åklagarna bedömer att männen inte kan försvåra utredningen.

Två av de fem männen är fortsatt häktade. Deras häktningstid gick ut idag fredag, men åklagarna begärde att de ska hållas kvar i häktet, ytterligare två veckor.

Luleå tingsrätt beslutade i ett fall att den misstänkte ska kvarhållas i häkte, medan det i det andra fallet var något som den misstänktes försvarsadvokat gick med på.

Men den man i 45-årsåldern som häktades av Luleå tingsrätt vid lunchtid på fredagen, misstänkt för bland annat medhjälp till grovt jaktbrott, kommer att överklaga häktningsbeslutet till hovrätten.

De fem männen greps vid en stor insats den sista augusti, då ett drygt 40-tal poliser samtidigt slog till på fem olika platser i Norrbotten.

Efter gripandena gjorde polisen husrannsakningar på flera platser och enligt kammaråklagare Christer Jarlås och Åse Schoultz, som leder förundersökningen, säkrades bevis på att männen är skyldiga till grova jaktbrott, anstiftan till grovt jaktbrott och grovt jakthäleri eller medhjälp till de här brotten.

Enligt åklagarna handlar det om jakt på björn och järv, åtminstone i tre fall.

Samtliga fem männen nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".