Kent Johansson, vd Älvsbyhus
1 av 2
Kent Johansson, vd Älvsbyhus. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio
Älvsbyhus fabrik i Älvsbyn
2 av 2
Älvsbyhus fabrik i Älvsbyn Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio

Älvsbyhus storsatsar för mer energisnåla hus

Kent Johansson: Vi ska klara framtidens krav redan nu
1:37 min

Älvsbyhus satsar mångmiljonbelopp för att anpassa sina anläggningar till framtidens miljökrav.

För att nå klimatmålen har EU beslutat att alla nya bostäder ska bli energisnålare. Nu är det upp till varje land att anpassa byggkraven så att alla hus som byggs klarar dom nya kraven från slutet av år 2020.

De svenska byggkraven väntas komma i slutet av nästa år, men redan nu har omställningen vid fabriken i Älvsbyn påbörjats.

– Vi har tagit ett beslut att säkerställa att våra hus drar så lite energi att vi redan nu ska klara de krav som kommer i framtiden. Vi bygger om alla fabriker för 50 miljoner kronor, säger Kent Johansson som är vd vid Älvsbyhus.

Även om kraven är några år bort och det inte är klart hur kraven kommer att utformas så är husfabriken i Älvsbyn på väg att anpassas.

– Vi har redan byggt ut fabriken i Älvsbyn med 500 kvadratmeter, och vi har tecknat ett avtal om en ny ytterväggline som ska monteras till våren, säger Kent Johansson.

Älvsbyhus samtliga fyra fabriker ska nu byggas om. Även om det i dag är osäkert hur kraven kommer att se ut så tar man höjd och bygger för riktigt tuffa krav.

I dag tillverkar Älvsbyhus runt 900 hus per år och att man är ute i så god tid med att bygga energisnåla hus ser Kent Johansson som en konkurrensfördel.

– Vi har solceller som tillval till våra hus och det är stor efterfrågan. Det är kilowattjakt kort och gott, säger han.

Relaterat

Mer om Älvsbyn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".