Staffan Sarbäck, universitetsdirektör Luleå tekniska universitet.
Staffan Sarbäck efterlyser ökade direkta forskningsanslag från staten. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Forskningen & pengarna

Statliga pengar kan sätta fart på forskning

Staffan Sarbäck, universitetsdirektör: Större utmaningar än vi har haft hittills
1:50 min

Konkurrensen om forskningspengarna blir allt hårdare. Det är inget krisläge men större utmaningar än någonsin, menar Staffan Sarbäck, direktör för Luleå tekniska universitet.

– Det är betydligt tuffare konkurrens i dag om resurser för forskning, både på nationell och internationell nivå, säger Staffan Sarbäck.

Den senaste ekonomiska uppföljningen pekar på ett underskott på 100 miljoner kronor för Luleå tekniska universitet under 2016. Det är 30 miljoner kronor sämre än väntat. Försämringen kopplas till att det har blivit allt svårare att få extern finansiering till forskningen, från till exempel industrin eller olika forskningsråd.

– Universitetet har expanderat kraftigt de senaste åren och det är framför allt forskningen som har expanderat. Det vi såg i fjol och det vi också gör prognos för framöver är att vi planar ut, säger Sarbäck.

Luleå tekniska universitet omsätter 1,6 miljarder kronor per år. Universitetet har i dag cirka 1 800 anställda och 15 000 studenter.

Forskningen står för närmare 60 procent av verksamheten. Ungefär två tredjedelar av forskningsresurserna är pengar som söks i konkurrens. I uppföljningsrapporten, som kom i somras, beskrivs hur fler forskare får avslag på sina ansökningar om pengar.

– Konkurrensen är stentuff i dag, säger Staffan Sarbäck.

Medfinansiering från industrin är ett vanligt krav när statliga konkurrensutsatta pengar fördelas, men det är inte alltid industrin är med på tåget. Ett exempel är pilotanläggningen LTU Green fuels i Piteå, där man tidigare har utvecklat förnybara drivmedel. Nu är framtiden oviss: anläggningen ska kallställas i väntan på bättre tider, eller rivas helt och hållet.

Även gruvkrisen är märkbar för universitetet, eftersom LKAB inte bidrar i samma utsträckning som tidigare.

Ändå vill inte Staffan Sarbäck tala i termer av kris:

– Vi beskriver det som att vi står inför större utmaningar än vad vi har haft hittills. Sedan är det väldigt viktigt med en ökning av den del vi får direkt från staten, alltså direkta forskningsanslag, säger han.


Relaterat

Mer om Luleå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".