Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svagt stöd för älgplomber i Norrbotten

Publicerat lördag 17 september 2016 kl 08.35
Björn Sundgren: Vi har blivit allt mer tveksamma
(2:09 min)
Älgplomber.
1 av 2
Älgplomber. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.

Det finns en skarp kritik mot länsstyrelsens speciella system i Norrbotten med älgplombering. Frågan har diskuterats ett flertal gånger i viltförvaltningsdelegationen och Svenska jägareförbundets representant Björn Sundgren tillhör en av de kritiska.

Det var inför jakten 2012 som länsstyrelsen beslutade att införa systemet med älgplombering. Varje jaktlag får därför en plast-tagg per älg som får fällas - taggen ska därefter fästas på den fällda älgen.

– Vi har under åren blivit alltmer tveksamma till systemet. Vi tycker inte att insatsen i form av pengar och administration har lett till något resultat, säger Björn Sundgren jaktvårdskonsulent vid Svenska jägareförbundet samt dess ledamot i viltförvaltningsdelegationen.

Syftet med älgplomberna har varit att få ner den illegala jakten på älg.

Länsstyrelsen: Älg som av jakttillsynsman, polis eller annan befattningshavare påträffas omärkt under transport eller i slakteri eller liknande, anmäls som skjuten i strid med gällande bestämmelser.

Hittills har myndigheterna inte kunnat påvisa ett enda fall som lett till åtal och fällande dom med taggar som hanterats felaktigt och mycket av kritiken har riktat sig mot just detta.

Men polisen och länsstyrelsen har under årets älgjakt lagt ner betydligt mer resurser på att kontrollera jägare, speciellt i Kirunaområdet.

Björn Sundgren säger att detta blir ett test på om systemet verkligen fungerar.

– Gör man kontroller och man upptäcker att folk skjuter älg man inte har rätt till så finns det ju en grund för det. På det viset kan man säga att det varit efterfrågat, säger Björn Sundgren.

Det är framför allt rennäringen och Jägarförbundet som i viltförvaltningsdelegationen varit kritiska till älgplomberingen.

Men en titt i viltförvaltningsdelegationens protokoll visar att flera politiskt valda ledamöter och både skogsnäringens och markägarnas representant har ifrågasatt systemet med älgplomber.

Och Björn Sundgren pekar på det orimliga att inget annat län har infört systemet.

– Man känner sig utpekat som norrbottning som ett olagligt släkte vilket givetvis inte är sant. De andra länsstyrelserna har inte insett fördelarna med detta vilket ytterligare försvagar argumentet för det ytterligare, säger Sundgren.

Länsstyrelsens beslut om älgplomber har prövats rättsligt.

Saarivuoma sameby överklagade systemet 2014 med hänvisning till att det innebar en kränkning av den samiska jakträtten - men förvaltningsrätten avslog överklagan och målet prövade därefter inte i högre instans.

Men varken Justitiekanslern, Justitieombudsmannen eller Diskrimineringsombudsmannen har fått in några anmälningar rörande älgplomberna sedan införandet 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".